Maaike Timmerman

Maaike Timmerman

Maaike Timmerman is presentator van het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland op NPO1 en van het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau. Daarnaast bedacht ze het WNL-misdaadprogramma De Zaak van je Leven, waarin Nederlandse rechercheurs voor het eerst terugblikken op hun onderzoek naar geruchtmakende moordzaken. Ze groeide op in Utrecht en volgde daar de School voor Journalistiek.

Fotograaf: Johannes Dalhuijsen

Karin van Wingerde

Karin van Wingerde

Karin van Wingerde is hoogleraar Corporate Crime & Governance aan Erasmus School of Law, Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze promoveerde in 2012 op een proefschrift over de aanpak van milieucriminaliteit in de Nederlandse afvalbranche. Sindsdien bevindt haar onderzoek zich op het snijvlak van regelgeving, governance en compliance en richt zich op de wisselwerking tussen verschillende publieke, private en hybride vormen van governance en organisatiecriminaliteit, georganiseerde misdaad en schade. In een nieuw te starten project richt zij zich op de publiek-private samenwerking in de aanpak van cocaïnehandel en mensensmokkel in en rond de haven van Rotterdam (2023-2028).

Annemieke Roobeek

Annemieke Roobeek

Annemieke Roobeek is een pionier in het samenbrengen van strategische uitdagingen en onverwachte combinaties van mensen, bedrijven en organisaties. Als ontwerper van business-ecosystemen brengt ze netwerken samen om (doorbraak)vernieuwingen sneller vooruit te helpen. FinPro is een voorbeeld van een tijdelijk ecosysteem voor het ontwikkelen van modellen om financiële fraude en corruptie te doorgronden.

Zij is aan Nyenrode Business Universiteit verbonden als hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement en zij is Founder/CEO van MeetingMoreMinds, opgericht in 1999. Ze heeft een brede ervaring van meer dan 25 jaar als commissaris in ondernemingen en organisaties. Intercompany networking, het ontsluiten van collectieve intelligentie en het onderbouwen van strategie met data-analyse en research, is haar specialiteit.

Lousewies van der Laan

Lousewies van der Laan

Lousewies van der Laan is Directeur van Transparency International Nederland, de Nederlandse afdeling van de wereldwijde beweging tegen corruptie. Ze was 15 jaar actief in de politiek, onder andere als lid van de Tweede Kamer. Ze heeft gewerkt als woordvoerder voor Eurocommissaris Hans van den Broek, als lijsttrekker voor D66 in het Europees Parlement en later ook als fractievoorzitter van deze partij. Ze groeide op in Amerika en studeerde rechten in Leiden en internationale economische betrekkingen in Bologna.

Naast haar werkzaamheden bij Transparency International is Lousewies voorzitter van de Raad van Toezicht van de Consumentenbond, zit ze in de Raad van Advies van Alert Online, het nationale cybersecurity-awarenessprogramma en in de Raad van Toezicht van Stichting AINed. Daarnaast is ze ambassadeur van het Nederlandse Internet Governance Forum, de Nederlandse Trombosestichting, het Movies That Matter Festival en de Pim de Kuijer Lezing.

Egon Visser

Egon Visser is vanaf 2005 werkzaam als Officier van Justitie, in eerste instantie bij het arrondissementsparket in Amsterdam. In 2007 is hij overgestapt naar het Functioneel Parket als fraudeofficier. Vanaf 2012 is hij teamleider geworden van de afdeling Milieucriminaliteit in Amsterdam en vanaf 2017 was hij bij het Functioneel Parket in Amsterdam afdelingshoofd fraude, milieucriminaliteit en criminele geldstromen. Sinds maart 2021 is hij werkzaam voor het Europees Openbaar Ministerie (EOM) als één van de twee Europees gedelegeerd aanklagers voor Nederland.

Martine Suijkerbuijk

Martine Suijkerbuijk

Martine Suijkerbuijk is werkzaam als Hoofd Opsporing bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). De NLA is de toezichthouder op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Circa 1.500 medewerkers werken met hart en ziel aan de missie van eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen. De Opsporingsdienst van de NLA voert onder andere onderzoeken uit op het gebied van werk en inkomen, subsidiefraude, arbeidsuitbuiting en zorgfraude.

Martine werkte eerder in diverse leidinggevende functies bij de FIOD, in de laatste periode als waarnemend afdelingshoofd Bedrijfsvoering & Human Resources. Daarvoor was zij geruime tijd teamleider Account & Opsporingsinformatie. Eerder werkte ze bij het ministerie van Justitie & Veiligheid aan de bestrijding van ondermijnende en georganiseerde criminaliteit, en bij het ministerie van Financiën aan de aanpak van witwassen en terrorismefinanciering. Martine startte haar loopbaan als rechercheur bij de FIOD. Zij studeerde Fiscaal Recht in Leiden.

Carola Houtekamer

Carola Houtekamer

Carola Houtekamer is onderzoeksjournalist bij NRC. Ze schrijft over allerlei onderwerpen, die allemaal losjes onder de noemer ‘misbruik van macht’ vallen. Zo maakte ze samen met collega’s verhalen over de dubieuze handelswijze van grote Nederlandse bedrijven in het buitenland, zoals Shell, Damen Shipyards en SHV, over de Amerikaanse techbedrijven Google en Microsoft die de Nederlandse polder overnemen onder het motto van de energietransitie, over seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag, en over corruptie en graaigedrag in de cardiologie en medische zorg voor asielzoekers.

Af en toe schrijft ze een verhaal dat niet om hard nieuws draait. Afgelopen jaar won ze met haar man en tevens vader van haar drie zoons de journalistieke prijs De Tegel voor een verhaal en een korte documentaire over de herinneringen van een ambulancebroeder.

Peter van Leusden

Peter van Leusden

Peter van Leusden heeft 15 jaar controle-ervaring en 25 jaar FIOD-opsporingservaring. Zijn fiscale achtergrond hielp Peter de eerste bekende “criminele witteboorden-organisatie” (American Energy) veroordeeld te krijgen. Hierna volgden vele kleinere en grote zaken. Eerst in de richting van corruptie, zoals Ballast Nedam, HDI en SBM; daarna de poortwachterszaken tegen ING en ABNAMRO. Deze ervaring verschafte hem veel kennis over fraude en corruptie, maar ook inzicht in de ambiance van de bestuurskamer, waardoor hij diverse bestuurders en commissarissen leerde kennen. Dit heeft tot vele veroordelingen geleid van corrupte en frauderende medewerkers en omvangrijke transacties (schikkingen) met de bedrijven. In september 2020 heeft Peter de overstap gemaakt naar Partner in Compliance om fraude en corruptie vanuit een private omgeving te bestrijden. Hij stuurt het anti-fraude en anti-corruptie team aan met de focus op de preventie van fraude en corruptie.

Joost van Slobbe

Joost van Slobbe is sinds september 2022 directeur van de Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC). NSOC is een samenwerkingsverband van zes organisaties: politie, Openbaar Ministerie, FIOD, Douane, Belastingdienst en Koninklijke Marechaussee en andere operationele onderdelen van Defensie. De focus ligt bij NSOC op het bestrijden van misbruik van Nederland als handelsland voor criminele waarde verplaatsingen en het verstoren van criminele bedrijfsprocessen. Daarbij wordt gekeken naar financiële (criminele) geldstromen binnen het handelsverkeer, logistieke en financiële dienstverlening, en (niet-ambtelijke) corruptie.

Joost begon zijn carrière als agent bij de toenmalige gemeentepolitie in Arnhem. Daarna werkte hij in diverse leidinggevende functies, zowel in de regio als bij de landelijke politiediensten, en was hij ook enkele jaren werkzaam in Colombia. In 2015 werd hij Hoofd Opsporing van de Nederlandse Arbeidsinspectie. In die functie was hij ook voorzitter van het landelijk overleg van de bijzondere opsporingsdiensten. 

Mohamed Masri

Mohamed Masri

Mohamed Masri is als beleidsadviseur verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Binnen de NBA ontwikkelt Mohamed beleid om accountants meer handvatten te bieden voor het opsporen van fraude tijdens hun werk. Dit omvat ook het ontwikkelen van handvatten voor een betere opsporing van corruptie door accountants, zoals risicofactoren die de kans op corruptie verhogen en bijbehorende controlewerkzaamheden.

Mohamed is Registeraccountant en heeft Economie & Bedrijfseconomie en Accounting & Control aan de Vrije Universiteit gestudeerd. Na zijn studie is Mohamed acht jaar werkzaam geweest bij een accountantsorganisatie in de controlepraktijk. Sinds 2015 is Mohamed verbonden aan de Vrije Universiteit als docent Externe Verslaggeving.

Eric Smit

Eric Smit is onderzoeksjournalist en co-hoofdredacteur en mede-oprichter van het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money.

Fotograaf: Bob Bronshoff