
Leergang KYC Analist
Leer het vak van KYC-analist van onze specialisten uit de praktijk en ontwikkel jezelf tot Certified KYC Analyst. De opleiding biedt een gedegen (juridische) basis, de benodigde kennis en praktische handvatten voor iedereen die kwalitatief goed klantonderzoek wil doen. En voor iedereen die een belangrijke bijdrage wil (gaan) leveren aan het vergroten van de integriteit van zijn organisatie.
Waarom de Leergang KYC Analist?
Juridisch onderbouwde basis voor CDD- en TM-onderzoek
Deze leergang biedt je de mogelijkheid om een goede basis te leggen voor jouw CDD- en TM-werkzaamheden. We gaan uitgebreid in op de wet- en regelgeving die ten grondslag ligt aan het doen van klantonderzoek. Het doel van de antiwitwaswetgeving staat hierbij centraal. De juridische onderbouwing geeft jou antwoord op de vraag waarom je bepaalde zaken wilt weten en onderzoeken.
Kennis nodig om klantonderzoek uit te voeren
Om gedegen klantonderzoek uit te kunnen voeren is onder andere kennis van rechtsvormen en het interpreteren van financiële informatie, zoals het lezen van een jaarrekening, vereist. Het is essentieel dat je weet welke bronnen je voor welke informatie kunt raadplegen en waar je deze kunt vinden. We leren je hoe je de informatie interpreteert en laten je dit ook oefenen.
Praktijkopdrachten
Natuurlijk biedt de leergang je praktijkvoorbeelden en actuele casuïstiek. Ook toetsen we de vaardigheden die je nodig hebt om klantonderzoek uit te voeren. Maar één van de meest belangrijke onderdelen van de leergang is de praktijkopdracht aan het einde van de klassikale dagen Je brengt het geleerde in de praktijk door een volledig CDD-onderzoek uit te voeren op een echte klant. Dit geeft jou inzicht in jouw theoretische en praktische kennis én jouw schrijfvaardigheid.
Leer van specialisten uit de praktijk
De leergang is ontwikkeld door onze CDD/AML-specialisten. Zij werken zelf dagelijks actief mee op KYC-projecten. Ieder vanuit zijn eigen rol en met zijn eigen specialisme, maar allen met een passie voor compliance en integriteit. Ze zijn vooral praktisch ingesteld en weten als geen ander hoe je klantonderzoek op een risicogebaseerde manier uitvoert. Natuurlijk in lijn met de vereisten van de toezichthouders.
Iemand anders laten lezen over deze training? Share!
Schrijf je direct in!
InschrijvenInteresse om deze training incompany te volgen? Neem contact op!
ContactSchrijf je direct in!
Doelgroep
De Leergang KYC Analist is geschikt voor iedereen die wil starten als KYC-analist of al werkervaring heeft en zich verder wil ontwikkelen en laten certificeren. De leergang biedt ook veel toegevoegde waarde voor professionals die vanuit hun functie direct of indirect te maken hebben met (operationele) KYC-werkzaamheden.
De opleiding is geschikt voor professionals die (gaan) werken bij alle soorten Wwft-plichtige instellingen. Van banken en vermogensbeheerders, tot notarissen, kansspelaanbieders en cryptobedrijven.
Blended learning: het beste van twee werelden
Deze Leergang KYC Analist combineert online zelfstudie met interactieve klassikale bijeenkomsten. Het programma bestaat uit drie delen:
1. Flexibele online theorie
Start met een uitgebreide e-learning module waarin je de theoretische basis op je eigen tempo en moment kunt doorlopen. Je hebt 24/7 toegang tot alle studiematerialen en kunt zo je studie optimaal inplannen naast je werk.
2. Praktijkgerichte klassikale dagen
Vervolgens komen we samen tijdens twee intensieve opleidingsdagen. Hier ga je onder begeleiding van ervaren docenten:
- Je theoretische kennis aantonen tijdens een toets
- Een volledig klantonderzoek uitvoeren
- Telefoongesprekken voeren met fictieve klanten om je gespreksvaardigheden te versterken
- Je communicatievaardigheden aanscherpen in realistische klantsimulaties
- Kennis en ervaringen uitwisselen met medecursisten
- Direct feedback krijgen op je aanpak
3. Afsluitende praktijkopdracht
Je rondt de opleiding af met een praktijkopdracht waarin je aantoont dat je de geleerde kennis en vaardigheden kunt toepassen in realistische KYC-situaties.
Deze mix van online en offline leren zorgt voor maximale flexibiliteit én effectiviteit: je leert de theorie wanneer het jou uitkomt en oefent de praktische vaardigheden in een interactieve omgeving.
Incompany en maatwerk
De Leergang KYC Analist is heel goed incompany te volgen. Jouw organisatie kan ervoor kiezen om de leergang bij jou op kantoor te laten geven.
Daarnaast kunnen we een maatwerkopleiding ontwikkelen waarbij we volledig aansluiten op de kennis, ervaring en werkomgeving binnen jouw organisatie. We gaan dan uitgebreid in op de integriteitsrisico’s die binnen jouw organisatie spelen. Deze risico’s zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals het type klanten, de landen waarin of waarmee zaken wordt gedaan en het type producten of diensten.
Voor meer informatie over incompany- en maatwerkmogelijkheden kun je contact met ons opnemen.
Doelstelling
De Leergang KYC Analist is een solide en brede basisopleiding voor (toekomstige) CDD/AML-professionals. Het biedt je niet alleen een uitgebreide theoretische uitleg, maar ook de unieke mogelijkheid om praktische vaardigheden te ontwikkelen.
Doel is dat je over alle kerncompetenties gaat beschikken die je nodig hebt om CDD- en TM-werkzaamheden kwalitatief goed uit te voeren. Met als uiteindelijke doel dat:
- Jij breed en flexibel inzetbaar bent. Zowel in de functie van CDD- als TM-professional. Ook kun je na het volgen van deze leergang bij diverse type instellingen werken.
- Jouw organisatie ervan verzekerd is dat jij als Certified KYC Analyst voldoet aan de vereiste kwaliteitsstandaard.
- Jouw organisatie zich kan onderscheiden met de nieuwe nationale benchmark op het gebied van KYC.
Vooropleiding
De leergang is op HBO-niveau. Werkervaring of een opleiding op dit niveau is gewenst. De leergang is geschikt voor professionals met diverse achtergronden en ervaringen. Relevante (voor)kennis van wet- en regelgeving of de werking van het recht is een pré, maar geen vereiste. Affiniteit met compliance en integriteit is wel vereist.
Als KYC-analist is het belangrijk dat je je bevindingen correct, overtuigend en kernachtig kunt formuleren. Dit beoordelen we aan de hand van meerdere opdrachten. Jouw Nederlandse taalvaardigheid is onderdeel van de beoordeling. Het is daarom nodig dat je verbaal en schriftelijk sterk bent in Nederlands.
Leer van KYC-specialisten uit de praktijk en word (DSI) Certified KYC Analyst.
opzet
De leergang is opgebouwd uit een e-learning en klassikale trainingsdagen. Met deze e-learning en klassikale dagen komen alle benodigde theorie en alle facetten uit de praktijk voor een KYC-analist aan bod:
Introductie KYC
We starten met de basis. Wat is financiële criminaliteit en waarom is het van belang dat we ons bezighouden met de bestrijding hiervan? Er wordt ingegaan op de begrippen witwassen en terrorismefinanciering. We bespreken toonaangevende organisaties in de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering, zoals de Financial Action Task Force.
Wet- en regelgeving
Om de doorwerking van internationale wet- en regelgeving naar de Nederlandse wetten te begrijpen, beginnen we met uitleg over het Europese recht. Wie mag wetten indienen en welke besluiten zijn belangrijk om te kennen? We behandelen de Anti Money Laundering Directives, oftewel de anti-witwasrichtlijnen. Vervolgens gaan we in op Nederlandse wet- en regelgeving. We zoomen daarbij in op de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft).
Sancties
Ook sancties komen aan bod tijdens de opleiding. Wat zijn sancties en wat is eigenlijk het doel van sancties? De verschillende vormen van sancties worden besproken en er wordt doorgenomen welke instanties sancties op kunnen leggen. Vervolgens wordt ingegaan op het omzeilen van sancties en onderzoek bij sancties.
Toezicht
Naast het behandelen van de wetgeving en verschillende belangrijke organisaties op het gebied van de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering, kijken we ook naar het toezicht op de wetgeving. Zo laten we zien welke instanties voor welke sectoren de toezichthouder(s) zijn. Ook wordt behandeld welke vormen van toezicht er zijn en welke maatregelen ingezet kunnen worden als instellingen zich niet houden aan de regels.
Borging AML
We staan verder stil bij de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering op het niveau van financiële instellingen. Hoe kunnen zij met hun beleid voldoen aan de wet- en regelgeving? We behandelen onder andere de Systematische Integriteitsrisicoanalyse (SIRA) en het ‘Three Lines’ model.
Klantonderzoek
We combineren alle kennis van de voorgaande onderdelen bij het klantonderzoek. In dit onderdeel behandelen we wanneer klantonderzoek uitgevoerd wordt en welke gradaties van klantonderzoek bestaan. Vervolgens worden de verschillende onderdelen van het klantonderzoek met bijbehorende risico’s uitgebreid doorgenomen.
Transactiemonitoring
Bij transactiemonitoring wordt ingegaan op het herkennen van witwassen en terrorismefinanciering op rekeningen. Waar moet je op letten bij onderzoek naar transacties en welke risico’s bestaan er?
Praktische vaardigheden
Bij het onderdeel praktische vaardigheden verdiepen we ons in contact met klanten en het schrijven van een degelijke en heldere analyse. Bij dit onderdeel werken we veel met casuïstiek om de kennis in de praktijk te brengen. Dit gedeelte sluiten we af met een praktijkopdracht, waarin je de opgedane kennis, inzichten en vaardigheden gaat gebruiken voor de uitvoering en vastlegging van een volledig klantonderzoek.
Het eerste deel van de opleiding bestaat uit zelfstudie middels de e-learning in onze leeromgeving. De e-learning bestaat totaal uit 12 onderdelen, waarvan 10 inhoudelijk.
Na het succesvol afronden van de eerste 10 onderdelen kun je meedoen aan de eerste opleidingsdag. Op deze dag wordt aandacht besteed aan de theorie uit de e-learning, is er ruimte voor vragen en word je voorbereid op de toets. Na deze voorbereiding maak je meteen de toets. We sluiten de eerste opleidingsdag af met ons witwasspel. Bij dit spel ga je zelf een route bedenken om gelden wit te wassen.
Tijdens de tweede opleidingsdag wordt ingegaan op ‘soft skills’, de vaardigheden die komen kijken bij het doen van klantonderzoek. Ter afsluiting van de opleiding maak je een praktijkopdracht.
De training is voortdurend in ontwikkeling. Daardoor kunnen we je verzekeren dat de laatste actualiteiten aan bod komen.
Toetsing
Om te slagen voor de Leergang KYC Analist moet je de volgende onderdelen succesvol afronden:
- Alle onderdelen van de e-learning
- De toets. Deze bestaat uit 50 meerkeuzevragen over de theorie uit de e-learning
- Alle soft skill-onderdelen afronden met een voldoende
- De praktijkopdracht afronden met een voldoende
Daarnaast is deelname aan alle klassikale trainingsdagen vereist om te kunnen slagen.
Verdere informatie met betrekking tot de verschillende toetsingsonderdelen, waaronder de normeringen en de kosten voor herkansingen, is opgenomen in het examenreglement. Deze informatie ontvang je na inschrijving. Mocht je hier vragen over hebben, dan kun je contact met ons opnemen.
Certificaat
Bij succesvolle afronding van de Leergang KYC Analist ontvang je de kwalificatie en titel ‘Certified KYC Analyst’. Je ontvangt een certificaat met daarop vermeld het behaalde eindcijfer. Jouw certificaat blijft altijd geldig.
DSI-geaccrediteerd
Sinds 2024 bestaat het DSI AML-register voor AML Professionals. DSI heeft de Leergang KYC Analist van Partner in Compliance officieel geaccrediteerd voor het DSI AML Register. Hiermee voldoet de opleiding aan de kwaliteitsnormen die DSI stelt aan professionals op het gebied van anti-witwasbeleid (AML) en Customer Due Diligence (CDD). Met het behalen van de Leergang KYC Analist kom je in aanmerking voor een registratie in dit register. Hiermee laat je zien dat je beschikt over de benodigde kennis en kunde om werkzaam te zijn in de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. Meer weten over de registratie bij DSI? Lees hier verder.
Studiebelasting
De doorlooptijd van de Leergang KYC Analist is 2 maanden. De studiebelasting hangt af van jouw voorkennis en ervaring. Gemiddeld kun je uitgaan van in totaal 80 uur. Deze uren zijn verdeeld in:
- Zelfstudie (e-learning en voorbereiding toets): 40 uur
- Bijwonen en voorbereiding opleidingsdagen: 20 uur
- Maken praktijkopdracht: 20 uur
startdata
De training wordt 4x per jaar gegeven. De eerstvolgende opleidingsdagen zijn woensdag 14 mei en woensdag 28 mei. We starten een week voor de eerste opleidingsdag op 7 mei met een digitale kick-off. Het afronden van de eerste 10 onderdelen van de e-learning is een vereiste om te kunnen deelnemen aan de opleidingsdagen. We adviseren uiterlijk 4 weken voor de eerste opleidingsdag te beginnen met de e-learning.
De opleiding wordt gegeven op ons kantoor in Haarlem. De volgende startdata zijn:
Woensdag 17 september, woensdag 1 oktober
Woensdag 19 november, woensdag 3 december
Heb je interesse in een incompany- of maatwerktraining, of heb je nog vragen over de training? Neem dan contact met ons op via opleidingen@partnerincompliance.nl.
Veelgestelde vragen
-
Welk studiemateriaal wordt gebruikt in de leergang?
Voor het theoretische gedeelte van de leergang wordt gebruik gemaakt van een leeromgeving waarin je de e-learning kan volgen. Alle stof is daar te vinden. Overig benodigd studiemateriaal, ontwikkeld door onze KYC-specialisten, ontvang je gedurende de leergang.
-
Wie geeft de opleiding?
De opleiding wordt verzorgd door onze eigen KYC-specialisten, mensen uit de praktijk. Zij helpen onze klanten met extra kennis of capaciteit voor CDD/AML-onderzoek. Onze eigen mensen, met ons DNA. Mensen met een passie voor integriteit en die praktisch ingesteld zijn.
-
Is deze opleiding ook in het Engels?
De Leergang KYC Analist wordt alleen nog in het Nederlands gegeven. Incompany kan de leergang op verzoek in het engels worden gegeven.
-
Ik heb me ingeschreven, hoe gaat het dan verder?
Bevestiging en factuur
Je ontvangt binnen 2 werkdagen de bevestiging van inschrijving. In deze e-mail is ook de studiehandleiding en het examenreglement opgenomen. Je ontvangt daarna de factuur inclusief inschrijvingsvoorwaarden per e-mail. De betaling dient binnen 2 weken voldaan te zijn of, als de opleiding eerder start, vóór deelname aan de opleiding.
Informatie voorafgaand en na de training
Na betaling van de factuur ontvang je een e-mail met alle informatie die je nodig hebt om deel te nemen aan de opleiding. Je ontvangt dan ook de inloggegevens om te starten met de e-learning.
Mocht de opleiding niet doorgaan op de door jou gekozen startdatum, dan bieden we je minimaal 2 weken van tevoren de mogelijkheid om een andere startdatum te kiezen. -
Kan de opleiding incompany gegeven worden?
Ja dat kan. Je kunt er ook voor kiezen om een maatwerkopleiding te laten geven. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via opleidingen@partnerincompliance.nl. We denken graag met je mee.
-
Kan ik de opleiding remote volgen?
Onze opleidingen zijn in de basis klassikaal. We hechten grote waarde aan een kleinschalig karakter, met de waarborg van individuele aandacht. Wij zijn ervan overtuigd dat face-to-face contact het overbrengen van kennis vergemakkelijkt. De klassikale opleidingsdagen van de Leergang KYC Analist worden daarom alleen bij ons op locatie gegeven. De e-learning module kan je natuurlijk remote volgen.
-
Hoe kan ik een groep inschrijven voor deze opleiding?
Ja dat kan. Neem contact met ons op over mogelijke korting via opleidingen@partnerincompliance.nl als je een groep collega’s wilt inschrijven.
-
Kan ik bij verhindering iemand anders deel laten nemen aan de opleiding?
Helaas kan dat niet. We kunnen je wel kosteloos verplaatsen naar een andere datum. We vragen je om dit minimaal 5 werkdagen voor de start van de klassikale opleiding aan ons door te geven via opleidingen@partnerincompliance.nl.
© 2025 Partner in Compliance B.V.