Beoogd resultaat: een stabiel en integer financieel stelsel
Transactiemonitoring wordt ingezet om het financiële stelsel stabiel en integer, vrij van criminaliteit, te houden. Dat dit nodig is blijkt uit de inschatting van de omvang van witwassen in Nederland. De Universiteit Utrecht heeft deze omvang in 2019, op basis van de door de FIU beschikbaar gestelde data, voor Nederland geschat op 13 miljard euro.
Voor de invulling van transactiemonitoring zijn in Nederland de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet van belang. De grondslag voor transactiemonitoring bij financiële instellingen is een juist beleid en juiste inrichting van processen.
Uitdagingen bij transactiemonitoring
Goed transactiemonitoringsysteem
Een goed ingericht IT-systeem om, op basis van de ingestelde scenario’s, de transacties te monitoren en de alerts te genereren is randvoorwaardelijk voor goede transactiemonitoring.
De juiste scenario’s
Voor een goed werkende transactiemonitoring zijn de juiste scenario’s essentieel. Dit resulteert in de juiste alerts om te onderzoeken. Om de scenario’s op te kunnen stellen moet een risicoanalyse uitgevoerd worden. Wet- en regelgeving vormt ook input voor scenario’s. De scenario’s worden periodiek geëvalueerd. De bevindingen van de alert-afhandeling, door compliance en First Line Monitoring (FLM), worden gebruikt om de scenario’s en daarmee het transactiemonitoringsysteem te optimaliseren.
CDD goed op orde
Als de CDD en hiermee het klantdossier en klantbeeld (met de risico’s in kaart gebracht) goed op orde zijn, is transactiemonitoring op zich niet moeilijk. Het is, vinden wij, randvoorwaardelijk voor goede transactiemonitoring.