Elke dag van onze recruiters is natuurlijk anders, maar om 9.00 uur heeft recruitment de dagstart, waarin het team met elkaar de lopende zaken doorneemt en afstemt wat ze gaan doen die dag. Rob Duijs, Chief Talent Officer, vertelt hoe hun werk eruit ziet.

Hoe ziet jouw werk eruit?

Koffie
Ik ben meestal als eerste van ons team op kantoor. Dan heb ik de tijd om, voordat we met de dagstart beginnen, te bekijken wat de stand is van de openstaande vacatures. Maar voordat ik dat doe: eerst een goede kop koffie en de muziek aan.

Veel gesprekken
Na de dagstart neem ik nog even de cv’s door van de kandidaten waarmee ik die dag afspraken heb. Deze gesprekken ga ik vooral open in. Naast kandidaten spreek ik ook mijn collega’s die mensen nodig hebben voor onze projecten of voor bij ons op kantoor. Met klanten heb ik vaak contact over de mensen die in een projectteam komen. Naast competentie en ervaring is het belangrijk dat een medewerker goed past bij de organisatie. Als Chief Talent Officer houd ik me, naast de werving en selectie, ook bezig met de afstemming van de arbeidsvoorwaarden. Hiervoor spar ik met de teammanager en mijn collega’s van HR/PD.

Vooraf telefonisch contact met kandidaten
Voor de startersfuncties krijgen we veel cv’s binnen. Als er een match lijkt te zijn op basis van de motivatie en cv nemen we contact op met de kandidaat. Het eerste contact is altijd telefonisch. We zijn dan vooral benieuwd waarom de kandidaat geïnteresseerd is in Partner in Compliance. Weet hij wat compliance inhoudt en waarom hij bij ons wil komen werken? Met dit telefonische contact laten we ook meteen zien dat we bij Partner in Compliance open en persoonlijk met elkaar omgaan.

Door de heldere propositie van Partner in Compliance weet ik wanneer ik mensen blij kan maken en wanneer een kandidaat niet past.
Rob Duijs

Lunchtijd
Tussen de middag lunchen we gezellig met elkaar aan de lange tafel in onze eetkamer. Even bijpraten over allerhande dingen. Over bijvoorbeeld de beste plek voor een pubquiz in Amstelveen, maar ook over de ontwikkelingen op projecten. Bij Partner in Compliance hebben we bijvoorbeeld een TM-project voor een klant bij ons in huis in ons KYC-Centre. De analisten sluiten gezellig aan bij de gezamenlijke lunch.

Referenties
Als we een kandidaat voor een functie hebben, bellen we de aangedragen referenties. Bij ons zijn referenties vereist. Het geeft net wat meer achtergrondinformatie over de kandidaat en wellicht net wat extra diepgang bij de start van onze langdurige samenwerking.

Tevreden gevoel aan het einde van de dag
Aan het einde van de werkdag ga ik met een tevreden gevoel naar huis, als we iemand hebben kunnen helpen aan een nieuwe baan of op weg hebben geholpen naar een andere werkgever, als dat beter lijkt te passen.

Einde van de week
Op vrijdagmiddag sluiten we geregeld de week af met een drankje. We kijken tevreden terug op wat we deze week weer hebben bereikt. Wellicht nog wat anekdotes bespreken en nog wat tips uitwisselen voor het komend weekend.

Wat maakt jouw werk als recruiter zo aantrekkelijk?

De heldere propositie van Partner in Compliance maakt mijn werk aantrekkelijk. Hierdoor weet ik wanneer ik mensen blij kan maken en wanneer een kandidaat niet past. Ik kan in mijn werk recht op mijn doel af en ik kan anderen hierin meenemen. Wat vandaag moet gebeuren, gebeurt ook vandaag. Dat past goed bij mij.

Wat is het grootste compliment dat je hebt gekregen van een nieuwe collega?

Dat we persoonlijk zijn in ons contact tijdens het sollicitatieproces. Een van de nieuwe collega’s gaf ook als terugkoppeling dat de sollicitatiegesprekken erg gestructureerd waren. Het was duidelijk wat we van de kandidaat verwachten. Hij vond het fijn dat er altijd duidelijke vervolgafspraken (telefonisch of op kantoor) werden gemaakt.

Bieden jullie stageplekken?

Ja, via een aantal opleidingsinstellingen bieden we studenten de mogelijkheid om na afronding van het tweede studiejaar werkervaring op te doen in compliance als CDD/AML-analist. Als stagiair draai je een aantal dagen per week echt mee op een project. Zo kunnen we je een kijkje geven in de keuken van compliance. Je wordt begeleid door een buddy, een van de compliance professionals bij Partner in Compliance.

Waarin verschilt het werk van de mensen in jouw team van die van jou?

Internetsearch
De recruiters en junior recruiters zoeken actief op internet naar geschikte kandidaten voor de openstaande vacatures voor specialisten. Voor de junior recruiters is dit een kerntaak. Ik doe dit ook hoor, maar ik heb er wat minder tijd voor.

Gesprekken met kandidaten
Mijn collega recruiters spreken net als ik leuke, interessante kandidaten voor een baan bij ons. Voor de recruiters is dit een kerntaak. De essentie in onze gesprekken met kandidaten is het antwoord op de vraag: pas jij bij Partner in Compliance? Het gesprek over de arbeidsvoorwaarden voeren de recruiters zelf met de kandidaat.

Sparren met elkaar
Al onze recruiters werken zelfstandig. Recruitment is een ervaringsvak: hoe meer gesprekken je voert, hoe beter je wordt. Om ervaring te delen en ervaring op te bouwen sparren we onderling veel met elkaar.

Welke eigenschappen hebben jouw collega recruiters die goed van pas komen in hun werk?

Om te beginnen moet je een zelfstarter zijn. Je moet goede directe vragen kunnen en durven stellen aan kandidaten. Daarnaast is het van belang dat je afhankelijk van de focus van je werkzaamheden taakgericht of persoonsgericht bent. Ik ben vooral taakgericht en mijn collega Esther bijvoorbeeld is vooral persoonsgericht. We zijn allemaal verschillend, maar we hebben allemaal interesse in wat mensen bezighoudt en wat ze uit hun werk willen halen.