Jeroen, nu een van onze compliance consultants, is bij ons gestart in de functie van CDD/AML-analist. Hij vertelt je graag waarom hij destijds gekozen heeft voor deze functie, wat het werken als analist bij dé specialist in compliance zo interessant maakt en hoe hij zijn toekomst ziet. 

Waarom heb je gekozen voor de functie van CDD/AML-analist bij Partner in Compliance? 

In de laatste fase van mijn studie ben ik in contact gekomen met een recruiter van Partner in Compliance. In onze gesprekken werd al snel duidelijk dat er veel raakvlakken waren met mijn werk bij een bank in de VS. Ik werkte daar in de 2 jaar tussen mijn bachelor International Business Administration en mijn master Financial Management. Ik ben bij die bank van baliemedewerker doorgestroomd naar Personal Banker, Business Banker en uiteindelijk Credit Analyst & Underwriter. In de VS lag de focus van mijn werk op het uitvoeren van kredietanalyses en op het financiële plaatje. 

Wat mij aansprak en nog steeds aanspreekt in de functie van CDD/AML-analist bij Partner in Compliance is de bredere scope. Bij CDD kijk je naar het hele klantbeeld omdat het doel breder is dan bij kredietverstrekking. Transactiemonitoring heeft daarnaast iets spannends. Het roept bij mij de vraag op: wat is daar aan de hand? Het is ook elke keer anders.

Welke werkzaamheden heb je tot nu toe bij Partner in Compliance gedaan?

Ik heb al heel veel verschillende werkzaamheden gedaan. Mijn start was als CDD/AML-analist bij een bank. Ik werkte op een project waarbij we een grote herstelactie uitvoerden op een deel van de klantenportefeuille. Het eindresultaat was dat alle CDD-dossiers ‘up to standard’ waren. In de laatste maanden van dit project kreeg ik de kans om, naast het uitvoeren van klantonderzoeken, wat coördinerende taken op te pakken. Op andere projecten, bijvoorbeeld een project op het gebied van Tax Integrity, heb ik me ook beziggehouden met rule-testing op de monitorings-systemen en het instellen van beheersmaatregelen, zoals verkoopblokkades. Het is interessant om dieper te kijken naar verkoopblokkades: waarom wil een bank een klant geen producten meer aanbieden? 

Voor mij was het een logische stap om mijn scope te verbreden binnen Partner in Compliance, ondanks dat ik mijn rol als CDD/AML-analist erg interessant vond door de diversiteit aan klanten en opdrachten. Ik heb de mogelijkheid gekregen en gepakt om coördinerende taken uit te voeren. Daarnaast werk ik nieuwe medewerkers in, train hen en controleer de kwaliteit van hun werk. Ik werd van rechterhand van de teamlead zelf de teamlead. Ik werk nu zelfs nog breder als compliance consultant en houd me ook bezig met adviesopdrachten en new business. Een natuurlijk groeiproces van analist naar compliance consultant. En ik doe het nog steeds met veel plezier.  

Naast mijn huidige werk als compliance consultant werk ik in het team Opleidingen. Ik bedenk en ontwerp opleidingen en ik geef ze ook zelf. Hoe leuk is dat? 

Wat maakt het werken als analist bij Partner in Compliance zo leuk?

Het werk als CDD/AML-analist is divers. Niet alleen qua werkzaamheden, maar ook qua organisaties waarvoor je werkt en de wisseling van opdrachten. De diversiteit in werk is soms best heftig, maar zeker ook leuk. Je komt elke keer in een nieuw team terecht, maar altijd wel met herkenbare onderwerpen. Het schakelen maakt het heel leuk. Je moet flexibel zijn om daar goed mee om te gaan. Over het algemeen gaat dat heel soepel. En niet onbelangrijk: in goed overleg en met goede ondersteuning van People Development. Zij staan open voor het samen zoeken naar een nieuwe uitdaging. De wisseling in de werkzaamheden maakt werken als analist bij Partner in Compliance interessant en divers. Een aanrader als je analytisch sterk en pragmatisch bent en wilt werken bij dé specialist in compliance. Je leert er enorm veel. Ook door het doorgroeien naar meer zelfstandig werken en meer ingewikkelde projecten. Je werkt samen met gelijkgestemde en leuke mensen. Niet onbelangrijk. 

Het werk heeft iets spannends. Het roept bij mij de vraag op: wat is daar aan de hand?
Jeroen Weijmar

In wat voor rol zie jij jezelf in drie tot vijf jaar?

Ik zie mij dan in een coördinerende of leidinggevende rol. Werken met aan de ene kant mensen en aan de andere kant processen. Ik zie mijzelf wel als iemand die zich inzet om te zorgen dat een team goed kan draaien en dat de teamleden hun werk goed kunnen doen. Als er iets is, dan fix ik dat. Of het nu gaat om beleid, processen of persoonlijke omstandigheden. Ik ga het gesprek aan en ik doe zoveel ik kan. Die balans vind ik heel mooi.

Wat is een leuk ‘niet-werkgerelateerd’ feitje over jou?

Ik woon samen met mijn Amerikaanse vriendin. Haar ouders wonen in Florida. Twee keer per jaar proberen we naar hen toe te gaan. Dat is enerzijds een goed excuus om de zon op te zoeken en aan de andere kant om met vrienden af te spreken uit de tijd dat ik daar heb gewoond. Ik ga daar vooral niet de toerist uithangen, dat heb ik al genoeg gedaan. Toen we daar woonden hadden we jaarkaarten voor Disney en Universal Studio’s. Bijna elk weekend reden wij drie uur heen op vrijdag na het werk en dan op zondag drie uur terug. Zo konden we daar lekker bij haar ouders zijn en een parkje in Orlando meepakken.