Eveline werkt als FEC-analist bij Partner in Compliance. Ze is afkomstig uit de marktonderzoekbranche en heeft heel bewust gekozen voor een carrièreswitch naar compliance-onderzoek. In een interview aan de NOS over de grote vraag naar FEC-analisten heeft Eveline haar overstap naar compliance toegelicht. Ze vertelt je graag hieronder uitgebreider hoe zij bij Partner in Compliance terecht is gekomen, over de sollicitatie en hoe het nu met haar gaat.

Het moment dat ik iets op het spoor ben geeft mij altijd een boost.
Eveline Wiertz

Partner in Compliance in beeld bij oriëntatie voor carrièreswitch

Na 13 jaar met veel plezier in commercieel marktonderzoek gewerkt te hebben, had ik behoefte aan wat anders. Ik wilde mijn onderzoeksvaardigheden blijven inzetten, maar dan meer maatschappelijk relevant. Al googelend kwam ik uit op onderzoek naar financial economic crime. Ik heb de tijd genomen om me in te lezen en te oriënteren bij verschillende bedrijven. Partner in Compliance is anders dan de andere bedrijven omdat ze openstaat voor verschillende achtergronden van de mensen die er werken. Er wordt meer gekeken naar de persoon. Dat was voor mij de reden om te solliciteren.

Open gesprekken tijdens de sollicitatie

Als reactie op mijn e-mail heeft Rob Duijs, Chief Talent Officer, mij gebeld om te peilen waarom ik een carrièreswitch wilde maken. We waren er snel uit dat we verder met elkaar wilden praten. In het eerste gesprek op kantoor heeft Rob verteld over de werkzaamheden van een analist, het maatschappelijke belang van het werk en de sfeer binnen ons bedrijf. Rob gaf aan dat hij in mij geïnteresseerd was vanwege mijn onderzoeksachtergrond. Tijdens het eerste gesprek hebben we het ook gehad over waarom het voor mij interessant zou kunnen zijn en of ik pas bij Partner in Compliance. Na een goed gesprek met Rob volgde een tweede gesprek, met Denise van de Water. Denise is een van de compliance consultants en ze werkt ook als teamlead. Ik had veel vakinhoudelijke vragen en vragen over hoe het onderzoeksproces gaat in de praktijk. Denise heeft mij uitvoerig uitgelegd wat het werk inhoudt en hoe de projectteams werken. Dit heeft mij overtuigd dat het werk goed aansluit bij mijn voorliefde voor speurwerk. Ik krijg zeker energie van het bij elkaar zoeken van de puzzelstukjes. We waren het er over eens dat Partner in Compliance en ik bij elkaar passen. Een aanbod volgde.

Blij met de arbeidsvoorwaarden

De arbeidsvoorwaarden van Partner in Compliance spreken mij zeker aan. Ik vind het salaris goed, ook al heb ik een switch gemaakt van ervaren marktonderzoeker naar startende FEC-analist. Het groeiperspectief qua salaris vind ik ook goed. Wat voor mij als werkende moeder erg belangrijk is, is dat ik geen 40 uur per week hoef te werken. Hierdoor is het werk goed te combineren met mijn privéleven. Het is hard werken, maar wel binnen kantooruren.

Na een aantal introductietrainingen en vooral training-on-the-job ben ik gestart met de interne Leergang KYC Analist. In het tweede jaar kan ik de CAMS-certificering van de Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists (ACAMS) gaan behalen.

Partner in Compliance is goed voor haar mensen

Natuurlijk zijn het super interessante vakgebied en het goede salaris belangrijk geweest in mijn besluit om bij Partner in Compliance te gaan werken. Maar wat de doorslag gaf was de aandacht voor mij als persoon en de open sfeer. Het voelt als een kleine organisatie, geen zichtbare hiërarchie, je leert snel iedereen kennen en je weet wie je kunt bellen bij vragen. Ook al werk ik op een project bij een klant, ik heb zeker het gevoel dat ik bij Partner in Compliance werk. Ik ervaar dat deze organisatie echt om haar mensen geeft en in hen investeert. Naast de inhoudelijke training en opleiding is er tijdens het werk genoeg ruimte om ervaring op te doen en het gevoel te ontwikkelen dat je nodig hebt om goede analyses te maken. De support van de senior analisten en de QA’ers helpt hier zeker bij.

Het projectteam is divers qua leeftijd. Er zitten ook analisten bij van mijn leeftijd met dezelfde interesses. Binnen het team ben je niet elkaars concurrent, maar collega’s met hetzelfde doel: werken vanuit de overtuiging dat integriteit belangrijk is.

Juiste overstap

Vanuit mijn eerdere werkervaring weet ik hoe ik gedegen moet onderzoeken en goed verslagleggen. Voor mij zelf is het FEC-onderzoek elke keer weer boeiend: iedere klant is anders. Het moment dat ik iets op het spoor ben, geeft mij altijd een boost.

Er komt best wat administratief werk kijken bij het werk. Het is belangrijk dat je alles goed documenteert zodat het onderzoek reproduceerbaar is. Goede verslaglegging is cruciaal. Deze kan gelezen worden door verschillende toezichthoudende organisaties en kan zelfs opgenomen worden in een strafrechtelijk onderzoek.

Vanuit mijn onderzoeksachtergrond ben ik gewend om gesprekken te voeren. Ik merk dat ik de juiste snaar weet te raken in het contact met klanten om de informatie te krijgen die ik nodig heb. Dat komt goed van pas in mijn werk.

Door de vele trainingen en de training-on-the-job heb ik het gevoel dat ik al snel weer de specialist ben, al is het in een nieuw vakgebied. Mijn uitdaging voor de toekomst zit in het onderzoeken van de meer complexe klanten. Voor mij is de overstap naar Partner in Compliance de juiste stap in mijn carrière, naar een werkgebied dat mij nog veel te bieden heeft.

Tip

Heb je interesse om te werken als FEC-analist, maar twijfel je of jouw studierichting of werkervaring aansluit bij het werk? Neem contact op met Hekmat Naseri. Wil je maatschappelijk belangrijk werk doen? Ben je gemotiveerd, analytisch sterk, nieuwsgierig van aard en secuur in je werk? En ben je een teamplayer? Dan is de kans groot dat er een plek voor jou gevonden kan worden bij Partner in Compliance. Ook als je een carrièreswitch wilt maken. Wij zijn juist op zoek naar mensen met verschillende achtergronden.

Eveline en andere collega’s van Partner in Compliance waren aan het woord in het NOS-item van 6 oktober 2019 over de grote vraag naar FEC-analisten. Bekijk de journaaluitzending. Het item begint op 04:39 minuten en duurt 3 minuten.

Meer Partner in Compliance in de media? Klik hier voor het NOS-item waarin collega’s van Eveline vertellen over het FEC-werk bij Partner in Compliance.