Vraagtekens RvS bij zorgplicht banken

15 mei 2013

De Raad, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet, schrijft dat in een woensdag gepubliceerd advies.

Het kabinet diende woensdag een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer, dat moet waarborgen dat financiële dienstverleners altijd in het belang van de klant handelen.

 

Volgens de Raad lijken banken door het voorstel echter ervoor ,,verantwoordelijk te worden dat de consument uiteindelijk een goede beslissing neemt''. Zo ontstaat het risico dat klanten zelf minder verantwoordelijkheid zullen nemen, vreest het adviesorgaan.

 

Bovendien kent ons rechtssysteem al een bijzondere zorgplicht voor financiële dienstverleners, benadrukt de Raad. Consumenten die onzorgvuldig zijn behandeld door bijvoorbeeld banken hebben al genoeg mogelijkheden om bij schending van hun rechten naar de rechter te stappen om schadeloosstelling te verkrijgen.

 

In het civiele recht bestaat al een zorgplicht voor financiële dienstverleners, aldus de RvS. Een consument kan bovendien naar de burgerlijke rechter stappen op schadeloosstelling te verkrijgen. De RvS twijfelt hiermee aan de nut en noodzaak van een algemene zorgplicht als aanvulling op de Wet op financieel toezicht.

 

Het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet twijfelt verder aan de zorgplicht omdat deze een zeer ruim bereik krijgt. Het valt volgens de RvS niet uit te sluiten dat de consument minder eigen verantwoordelijkheid neemt, omdat de financiële dienstverlener verantwoordelijk lijkt te worden voor diens uiteindelijke beslissing.

 

Dijsselbloem wil een algemene zorgplicht voor financiële dienstverleners vastleggen in de wet. Zo wordt volgens de minister gewaarborgd dat financiële dienstverleners in het belang van de klant handelen. De wettelijke verankering van de zorgplicht volgt uit het regeerakkoord.

 

 

Bron tekst en foto: ANP

 


Terug naar overzicht


NL | EN